Sito štampa

Sito štampa je postupak prenosa šablonskog dizajna na ravnu površinu pomoću mrežice, mastila i brisača. Tkanina i papir su najčešće površine na kojoj se primejuje sito štampa, ali pomoću specijalizovanih mastila moguće je štampati i na drvo, metal, plastiku, pa čak i na staklo. Prvi put se srećete sa ovom? Pročitajte ostatak teksta gde možete saznati:

  • Šta je sito štampa?
  • Zašto se koristi sito štampa?
  • Da li će se sito štampa isprati?
  • Istoriju sito štampe
Šta je sito štampa?

Sito štampa je postupak prenosa šablonskog dizajna na ravnu površinu pomoću mrežice, mastila i brisača. Tkanina i papir su najčešće površine na kojoj se primejuje sito štampa, ali pomoću specijalizovanih mastila moguće je štampati i na drvo, metal, plastiku, pa čak i na staklo.

Osnovna metoda uključuje izradu matrice na ekranu sa finom mrežicom, a zatim provlačenjem mastila (ili boje, u slučaju umetničkih dela i plakata), da biste stvorili otisak svog dizajna na površini koja se nalazi ispod.

Različite tehnike oblikovanja šablona uključuju:

  • Korišćenje selotejpa ili vinila za pokrivanje željenih područja ekrana.
  • Lakiranje matrice na mrežu pomoću „blokatora ekrana“ kao što su lepak ili lak.
  • Korišćenjem emulzije osetljive na svetlost za izradu matrice, koja se zatim razvija na sličan način kao i fotografija.
  • Dizajni rađeni tehnikom sito štampe mogu da koriste samo jednu nijansu mastila ili nekoliko njih.

U slučaju raznobojnih predmeta, boje se moraju nanositi u pojedinačnim slojevima, koristeći zasebne matrice za svako mastilo.

Zašto se koristi sito štampa?

Jedan od razloga što se tehnika sito štampe tako široko koristi je taj što proizvodi žive boje, čak i na tamnijim tkaninama. Mastilo ili boja takođe leže u slojevima na površini tkanine ili papira, što otisku daje ugodan taktilni kvalitet.

Ta tehnika je takođe favorizovana jer omogućava štampaču da lako reprodukuje dizajn više puta. Budući da se isti šablon može koristiti za ponavljanje dizajna iznova, vrlo je korisna za stvaranje više kopija iste odeće ili dodatka. To sito štampanje čini vrlo efikasnom tehnikom za stvaranje velikih serija prilagođene odeće za sportske timove ili radne uniforme. Kada se iskusni štampač koristi profesionalnom opremom, moguće je stvoriti i zamršene raznobojne dizajne. Iako složenost postupka znači da postoji ograničenje broja boja koje štampač može da koristi, ipak omogućava intenzivnije bojenje nego što je to moguće postići samo digitalnim štampanjem.

Da li će se mastilo za sito štampu isprati?

Ako je obučeni stručnjak pravilno odštampao odeću na termo-tretiranom perivom mastilu, onda dizajn ne bi trebalo da se ispere. Da bi osigurao postojanost boje, štampač mora biti siguran da je mastilo postavljeno u skladu sa smernicama proizvođača. Tačna temperatura i vreme sušenja variraju u zavisnosti od vrste mastila i tkanine koja se koristi, pa štampač mora slediti uputstva do pisma ako želi da stvori dugotrajan predmet za pranje.

Koja je razlika između sito štampe i digitalnog štampanja?

Digitalna štampa direktno na odeću (DTG) koristi specijalizovani štampač za tkanine - pomalo poput inkjet štampača za računare - za prenos slike direktno na tekstil. Razlikuje se od sito štampe jer se digitalni štampač koristi za direktno prenošenje dizajna na tkaninu. Budući da šablona nema, više boja se može primeniti istovremeno, umesto u odvojenim slojevima, što znači da se ova tehnika često koristi za štampanje zamršenih ili vrlo živopisnih dezena.
Za razliku od sito štampe, potrebno je vrlo malo podešavanja, što znači da je digitalno štampanje isplativija opcija za štampanje malih serija odeće ili pojedinačnih predmeta. A pošto koristi kompjuterizovanu sliku, a ne matricu, odličan je za izradu fotografskih ili visoko detaljnih dizajna. Međutim, kako se boje štampaju tačkama boja u CMYK stilu, a ne čvrstim blokovima mastila, to ne pruža sasvim isti intenzitet boja kakav dobijate sito štampom. Takođe sa digitalnim štampačem ne možete da kreirate efekte teksture.Detaljnije možete pročitati u našem blogu.

Istorija sito štampe

Od svih metoda štampe sito štampa je ubedljivo najstarija. Stručnjaci se razilaze oko toga gde je započela, ali neki sugerišu da seže sve do drevne Kine. Neki od najranijih oblika ove tehnike mogu se pratiti još od dinastije Song (960 - 1279 AD). Ova teorija sugeriše da se odatle proširio po celoj Aziji gde je na mestima poput Japana dalje razvijena.
Druge teorije sugerišu da je tehnika svoje korene dobila u Indiji iz 4. veka, ali postoje i oni koji ukazuju na drevni Egipat 3000. godine pre nove ere. Ono u čemu se svi slažu je da je u Evropu stigla tek u 18. Veku gde ne stiče veliku popularnost sve dok uvoz svile nije postao intezivniji.
U početku se metoda najviše koristila za ukrašavanje odeće, zidova i nekih predmeta. Tek od 19. veku postaje popularan u svetu oglašavanja. Tridesetih godina 20. veka umetnici su počeli da eksperimentišu sa sito štampom kao umetničkim medijem, nazivajući svoj novonastali oblik „serigrafija“ kako bi ga razlikovali od industrijskog štampanja. Do šezdesetih godina, umetnici poput Eduarda Paolozzija i Andija Varhola koristili su sitoštampanje za stvaranje likovne umetnosti. Nazvan „pop-art“, umetnik je pomoću sito štampe stvorio više kopija jedne slike, u suštini preispitujući šta predstavlja likovnu umetnost. Varholov čuveni Merilin Diptih je možda najpoznatiji primer sito štampe kao umetničke forme.
Danas se sito štampa koristi i kao umetnički medijum i kao komercijalni postupak štampe. Jedna matrica može se koristiti za reprodukciju istog dizajna stotinama - ili čak hiljadama puta, tako da je to briljantna tehnika za izradu velikih narudžbi odeće po meri.

Proces štampanja pomoću sita

Ukoliko imate nešto drugu na umu, kontaktirajte nas!